STAP-budget

Let op! Deze STAP-cursus digitale vaardigheden kun je alleen volgen bij onze partner opleider: De Laat Kenniscentrum. Je dient je daar ook in te schrijven. Wij helpen je bij het inschrijven en dragen zorg voor een goede voorlichting op locatie en via deze webpagina. Daarnaast realiseert Digi Surfer voor je de online ondersteuning van je cursus laptop en beheert Digi Surfer het onderwijs portaal waar je op inlogt. De cursus laptop ontvang je gedurende de looptijd van de cursus van Stiching Digi Surfer: www.stichtingdigisurfer.nl.

 Onderstaand vind je alle informatie voor (sociale) organisaties om het STAP-opleidingstraject in goede banen te leiden. Naast informatie over de DiVa opleiding van Digi Surfer vind je in dit document een link naar een veel gestelde vragenlijst (FAQ) over het STAP-Budget.

Relevantie

De maatschappij digitaliseert in rap tempo. Waar digitale vaardigheden voorheen nog als ‘luxe’ of ‘voor jongeren’ werden bestempeld, is iedereen er tegenwoordig van doordrongen dat je niet meer zonder kunt. Juist in en na Corona-tijden hebben we gezien dat het voor mensen die niet digitaal vaardig zijn, lastig is om mee te blijven komen. Digitale vaardigheden zijn nodig om de noodzakelijke dagelijkse dingen te regelen, zoals het invullen van de belastingpapieren, communiceren met Mijn Overheid, sociale contacten te onderhouden en om concertkaartjes te reserveren. Maar ook op de werkvloer moeten mensen digitaal vaardig genoeg zijn om een loonstrookje te bekijken, het werkrooster in te zien, te rapporteren etc.. Wij weten dat met name sociale doelgroepen op digitaal vlak het nakijken hebben en daarom geven wij sinds jaar en dag de unieke Digitale Vaardigheden (DiVa) cursus aan allerlei (sociale) doelgroepen. Lees hier meer over DiVa: Cursus – Digi Surfer

De klassikale Digitale Vaardigheden (dag) opleiding kost normaliter 999,- euro inclusief BTW. Via het stap-budget kun je deze opleiding gratis volgen (lees hieronder daarover meer). Inbegrepen zijn:

  • Klassikale cursus (1 dag)
  • Tijdens de klassikale cursus kun je gebruik maken van de aanwezige computer apparatuur
  • 1 jaar lang toegang tot de online cursus, de online Webinars en de live feeds.

STAP-budget

De STAP-regeling is door de overheid in het leven geroepen om mensen te helpen zich te ontwikkelen in hun werkleven. Officieel staat STAP voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het volgen van een opleiding vergroot je de kans om je baan te houden of een nieuwe baan te vinden. Per jaar kun je maximaal 1.000 euro subsidie krijgen om jezelf sterker te maken in de arbeidsmarkt en op de arbeidsmarkt.

Voor wie is het STAP budget toegankelijk?

Het STAP-budget is bedoeld voor iedereen die tussen 18 jaar en 67 jaar, woonachtig is in Nederland en die in het bezit is van een NL of EU identiteitskaart of paspoort die zijn of haar algemene digitale- en computervaardigheden wil verbeteren. Lees voor deelname de voorwaarden op www.stapuwv.nl, bezoek eventueel de veel gestelde vragen op www.stapuwv.nl/stap/p/faq of neem contact met ons op via: Helpdesk & Support – Digi Surfer of bel ons via 06-21 62 64 13.

Hybride digitale vaardigheden cursus

Digi Surfer biedt cursussen en opleidingen aan via een hybride – offline en online – model. We hebben gezien dat eenmalige klassikale cursussen en opleidingen bij onze sociale doelgroepen niet voldoende beklijven. Daarom hebben we het traditionele opleidingsmodel uitgebreid met leermiddelen (circulaire hardware) waarmee de cursisten ook buiten de klassikale leeromgeving in de eigen vertrouwde thuissituatie en onder online docenten-begeleiding de vereiste digitale vaardigheden op kunnen doen en toe kunnen passen. De digitale leermiddelen (laptops o.a.) zijn uitgerust met makkelijk toegankelijke  programmatuur waarmee het Digi Surfer platform direct te bereiken is. Zo levert Digi Surfer aan cursisten haar services op afstand en toch dichtbij.

Inhoud opleiding

Wij bieden een compleet turn-key pakket aan, bestaande uit:

  • Een 1-daagse training van 10.00 to t 16.30 uur Digitale vaardigheden (DiVa) cursus
  • Elke training wordt verzorgd door gekwalificeerde vaardigheidstrainers
  • 1 Jaar lang inlogmogelijkheid op de online exclusieve digitale vaardigheden portal, dat 2-maandelijks gevuld wordt met nieuwe leer-modules (“een leven lang leren”)
  • 1 Jaar lang toegang tot de live feed van Digi Surfer, waar alle cursisten live vragen kunnen stellen aan de docenten en aan elkaar: Leuk en leerzaam!
  • 1 Jaar lang toegang tot YouTube Diva films om de opleidingen te herhalen en te oefenen. Hier kunnen de cursisten ook kennis maken de nieuwste leer-modules.
  • Inclusief 1 Jaar helpdesk support (online, email en telefonische toegang tot de helpdesk)

Wij werken met je samen

In samenspraak met de samenwerkende organisatie, rekening houdend met het niveau van de cursisten, leveren we een zorgvuldig uitgekozen programma. Dit programma is gebaseerd op de basis digitale vaardigheden zoals omschreven in het Framework voor Digitale Vaardigheden. Uitgangspunt van de training is om iedereen de basisbeginselen van het laptopgebruik en internetgebruik onder de knie te laten krijgen.

Intake en training

Vooraf aan de training, voeren we met alle deelnemers een intake, zodat we het startniveau van de deelnemers goed in kaart hebben. Deze resultaten gecombineerd met de leerdoelen, creëren een solide basis van dit traject op maat. Bij aanvang van de training dag ontvangen alle deelnemers een eigen inlogcode voor onze Portal. Deze Portal is de basis voor de cursus en biedt de mogelijkheid om ook na de training door te blijven leren.

 

In de Portal staan momenteel 13 modules klaar:

  • Module 1: Introductie en Hardware
  • Module 2: Windows Software
  • Module 3: Internet
  • Module 4: E-mail
  • Module 5: Online Dreigingen
  • Module 6: Mediawijsheid
  • Module 7: Informatie zoeken
  • Module 8: Welkom Online
  • Module 9: DigiD 
  • Module 10: Online solliciteren 
  • Module 11: Office (Word, Excel en Powerpoint) 
  • Module 12: Digivaardig op de werkvloer: de zorg
  • Module 13: Digivaardig op de werkvloer: logistiek 

 

De portal en deze modules vormen de basis van de training. Elke 8 weken zorgen wij voor een nieuwe les in de portal, zoals Gebruik DIGID en Online Solliciteren. We stimuleren de deelnemers om ook thuis in te loggen in de portal met hun inlogcode, zodat zij zich ook na de trainingsdagen blijven ontwikkelen.

Type docenten

De trainers die op dit traject actief zijn, zijn gewend om met alle doelgroepen te werken (NT1-ers en NT 2-ers bijvoorbeeld). Omdat het lesmateriaal in de Portal beeldend is, is dit traject bij uitstek ook geschikt voor laaggeletterden, ofwel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Wij hebben reeds jaren ervaring met deze doelgroep en kunnen hen tijdens dit traject goed begeleiden. Mochten er groepen deelnemers zijn die het Nederlands als Tweede Taal (NT2) hebben en qua spreek- en luistervaardigheid ondersteuning nodig hebben, dan bestaat de mogelijkheid om deze training te laten verzorgen door NT2-docenten met een Digitale Vaardighedencertificaat.

Groepsgrootte per klassikale training

Per groep van 15 personen zetten wij 1 professionele trainer met een secondant in om de cursisten tijdens de training te helden. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om er groep van  25 personen 3 professionele trainers in te zetten. Onze professionele trainers zijn bekwaam in het eigen maken van digitale vaardigheden en beschikken over voldoende kennis, geduld en mogelijkheden om de deelnemers van eventuele faalangst af te helpen en hen te begeleiden tijdens hun leerproces.

Inschrijving-, cursus- en diploma-uitreiking dagen

Er is geen limiet aan het aantal personen dat mee kan doen. De samenkomsten zijn:

  • Inschrijving dag
    • Iedereen is welkom en tijdens de inschrijving wordt ook de datum van de cursusdag ingepland.
  • Cursusdagen
    • Per groepen van 15 of 25 personen wordt de dag opleiding en het examen op nader overeen te komen dagen gegeven respectievelijk afgenomen.
    • De leslocaties worden door de samenwerkende organisatie ter beschikking gesteld. Hierdoor zijn wij in staat lokaal en op een vertrouwde locatie les te geven.
    • De dagopleiding begint om 10.00 uur en duurt tot 16.30 uur
  • Diploma/ certificaat uitreiking dag aan geslaagden

Certificaat voor de deelnemer

Na afronding van de 1-daagse training nemen de trainers de eindmeting af. Elke deelnemer ontvangt een certificaat van deelname. Zoals aangegeven, blijven zij ook na de training een jaar lang toegang houden tot de portal, waarmee we de deelnemers een stevige basis bieden om verder te leren.

Het leren houdt niet op na de training dag! Tijdens het oefenen thuis, wil het weleens gebeuren dat iemand toch iets is vergeten of ergens tegenaan loopt. Daarom staat de Helpdesk paraat. Ook buiten de trainingsdagen om ontvangen de cursisten de ondersteuning die zij nodig hebben om echt digitaal vaardig te worden.

Maatgevende pijlers

  • De deelnemers leren vaardigheden die relevant zijn in het dagelijks leven en op de werkvloer – we blijven dichtbij de leefwereld van de deelnemer
  • Inzet van vakkundige trainers
  • Inzet van het exclusieve portal: deelnemers werken tijdens de training in de portal en loggen thuis in om de stof te herhalen of om extra te oefenen.
  • Elke 8 weken een nieuwe module, dus de deelnemers blijven leren en ontwikkelen
  • Helpdesk DiVa 1 jaar paraat, dus ook na de trainingsdagen

Schrijf je nu in:

Schrijf je direct in op de cursus via deze link cursus: Cursus Digitale Vaardigheden met STAP-budget.

Organisaties, instellingen en bedrijven

We komen graag (digitaal) bij je op bezoek. Dan kunnen we je alle voordelen en mogelijkheden voorleggen. Stuur daarvoor een e-mail naar eric@digisurfer.nl. We nemen direct contact met je op.

Meer informatie?

Neem contact op met Digi Surfer op telefoonnummer 06-21 62 64 13 of mail via info@digisurfer.nl.

STAP Budget en DiVa cursus, veel gestelde vragen

Wat is het STAP-budget?

De STAP-regeling is door de overheid in het leven geroepen om mensen te helpen zich te ontwikkelen in hun werkleven. Officieel staat STAP voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het volgen van een opleiding vergroot je de kans om je baan te houden of een nieuwe baan te vinden. Per jaar kun je maximaal 1.000 euro subsidie krijgen om jezelf sterker te maken in de arbeidsmarkt en op de arbeidsmarkt.

Voor wie is het STAP-budget?

Het STAP-budget is bedoeld voor iedereen die tussen 18 jaar en 67 jaar, woonachtig is in Nederland en die in het bezit is van een NL of EU identiteitskaart of paspoort.

Kan ik mij gratis digitaal verder ontwikkelen?

Dat kan zeker! Met de digitale vaardigheden cursus verstevig jij je vaardigheden zodat je sterker komt te staan in onze maatschappij en op de arbeidsmarkt. Je kunt onze digitale vaardigheden cursus GRATIS volgen omdat deze cursus in het officiële scholingsregister is opgenomen. De Overheid betaalt dit voor je.  Je kunt 1 maal per jaar een STAP budget aanvragen.

Wat is mijn voordeel van het STAP-Budget?

Jij kunt gebruik maken van het STAP-budget waarmee je de digitale vaardigheid training (DIVA) ter waarde van 999 euro geheel gratis kunt volgen! Als je het certificaat behaald hebt, word je een cursuslaptop ter beschikking gesteld waarmee je nog een heel jaar lang vanuit huis gratis verder kunt leren met Digi Surfer.

Welke vooropleiding moet je hebben gevolgd?

Voor de cursus digitale vaardigheden is geen specifieke vooropleiding vereist.

Moet ik de DiVa cursus volgen om gebruik te maken van de subsidie?

Je bent inderdaad verplicht de 1-daagse klassikale Digitale Vaardigheden cursus (van 10:00 uur tot 16:30 uur) te volgen en het examen af te leggen om van de subsidie gebruik te mogen maken. De online cursus kun je daarna verder in je eigen tijd gedurende 1 jaar volgen.

Wat is mijn studiebelasting?

Circa 6 klokuren. Daarna op eigen initiatief verder leren en herhalen op het online platform.

Wanneer start de cursus Computervaardigheden?

De dagen waarop les wordt gegeven kunnen verschillen. Heb je vragen over wanneer je les hebt, neem dan contact op met ons op via: Helpdesk & Support – Digi Surfer of bel ons via 06-21 62 64 13.

Wat biedt de module digitale vaardigheden (DiVa-cursus)?

Aan het eind van onze cursus beschik je over de basisvaardigheden om zelfstandig online door te kunnen leren en beschik je over een goed niveau van digitale vaardigheid. Met de opleiding kun je actiever participeren in de maatschappij. Je bent beter zelfvoorzienend in het digitaal domein en je hebt de vaardigheid om digitaal te kunnen solliciteren. Op deze manier helpen we je voor te bereiden om te participeren in de arbeidsmarkt.

Hoe ziet de cursus Computervaardigheden eruit?

De cursus behandelt vier (4) hoofdonderwerpen met ieder twee (2) thema’s. De acht lessen die daaruit volgen brengt je naar een goed basis niveau van digitale vaardigheid. Het cursus materiaal is zo samengesteld dat iedereen de cursus kan volgen. Met illustraties en animaties wordt je bij de hand genomen om (met je eigen cursuslaptop) aan de slag te gaan. We behandelen relevante thema’s als DigiD en overheid, cyber security (phishing, email), digitaal solliciteren en veilig shoppen op het internet. Kijk ook op deze pagina’s op onze website: DiVa Educatie – Digi Surfer

 

Laptop gebruik

Laptop opladen, openklappen en aanzetten, gedragsregels over laptop gebruik, touchpad gebruiken.

 

Ethernet

Wifi netwerken zoeken                en verbinding maken en verbreken. Het verschil tussen open en gesloten netwerk kennen, wachtwoorden invullen, netwerk naam en wachtwoord vinden.

 

Internet

Basis functionaliteit browser (Chrome), zoekopdrachten bij zoekmachine uitvoeren, informatie opzoeken,, dataverzameling, sleutelwoorden begrijpen, op websites navigeren, website (google) formulieren invullen, veel gebruikte websites kennen, met DigiD inloggen.

 

Social media

Weten wat een profiel is en bereik van sociale media begrijpen met voor- en nadelen), cookies begrijpen, YouTube (kids) kennen, Van youTube tutorials leren, facebook en instagram openen.

 

Veiligheid

Virus herkennen en voorkomen, anti-virus software kennen en Anti-virus scan uitvoeren. Phishing kennen en herkennen, gekleurd- en nepnieuws Intentie achter media kunnen inzien, reclame kunnen herkennen.        

 

Email

Gmail kennen en openen, gegevens invullen, sleutel metafoor begrijpen, veilig wachtwoord en account aanmaken, E-mail versturen, ontvangen, openen en bijlage toevoegen en openen.

 

Software

Met het startmenu om gaan, vensters afsluiten, in grootte veranderen, minimaliseren en met meerdere vensters tegelijk werken. Libre Office opstarten, berichten en brieven schrijven, mappen structuur begrijpen.

 

Solliciteren

Leren hoe je op via internet websites vacatures kunt vinden, inloggen, opslaan en favoriet maken, hoe je daarop kunt reageren en direct kunt solliciteren via invul formulieren en het uploaden van (persoonlijke) gegevens.

Wordt er geëxamineerd?

Aan het einde van de klassikale lesdag  wordt een examen afgenomen van 30 minuten. Je legt het examen af op de locatie.

Ontvang ik een certificaat?

Jazeker! Bij goed gevolg ontvang je een certificaat ”Digitale vaardigheden”.

Klassikaal les en vervolgens online herhalen, hoe zit dat?

De DIVA cursus volg je 1 dag klassikaal in groepsverband onder begeleiding van onze docenten. Tijdens de cursus kun je gebruik maken van de aanwezige computers op de opleidingslocatie. Je hoeft je eigen computer niet mee te nemen. We leren je op interactieve wijze met de computer om te gaan en de lessen te volgen. Op deze dag leer je alles wat je dient te weten en stomen we je klaar voor je examen en voorzien we je van de mogelijkheid online verder te leren.

Krijg ik een persoonlijke inlogcode om online verder te leren?

Jazeker! Om er zorg voor te dragen dat je de opgedane kennis niet vergeet, geven we je een unieke inlogcode die je gedurende 1 jaar direct toegang geeft tot de online DIVA cursus. Je kunt op deze manier alle lessen in je eigen tijd en tempo nog eens herhalen en kun je steeds nieuwe zaken leren omdat de aangeboden lesstof steeds uitgebreider wordt.

Persoonlijke begeleiding, ook online?

Precies! dat maakt onze cursus zo uniek. Naast zelfstudie, kun je ook gedurende het jaar deelnemen aan het online Webinar onder leiding van onze docenten die online les geven. Je kunt verder ook de live stream bezoeken, waar je gericht vragen kunt stellen aan de docent of aan bezoekers. Daarnaast zijn alle lessen op het YouTube kanaal te zien voor herhaling en oefening. Op deze manier helpen we je steeds verder op de digitale snelweg!

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

Het team van Digi Surfer staat op de dag van inschrijving voor je klaar. Op deze dag helpen we je 1-op-1 digitaal in te schrijven op onze digitale vaardigheid cursus (DiVa).  Na inschrijving ontvang je direct in je mail een STAP-aanmeldbewijs. Ook met het invullen van dit formulier helpen we je persoonlijk. Met dit aanmeldbewijs vraag je meteen het STAP-budget online aan bij de uitkeringsinstantie UWV die de subsidie beheert. Schrijf je onderaan deze pagina gelijk in.

Wanneer kun je het stap budget aanvragen?

Elke 2 maanden start een aanvraagperiode STAP-budget. Voor 2023 gelden de volgende periodes:

  • 2 Januari 2023

  • 1 maart 2023

  • 1 mei 2023

  • 1 juli 2023

  • 1 september 2023

  • 1 november 2023

 

Bedenk dat je altijd 2 weken voor de start van bovenstaande periodes je bij Digi Surfer dient aan te melden, zodat wij de administratie kunnen opvoeren. Zie onderaan de pagina voor inschrijfformulier.

Wanneer weet je wanneer de opleiding kan starten?

Binnen 4 weken krijg je van UWV bericht of je aanvraag is goedgekeurd. Na goedkeuring betaalt UWV je gehele digitale vaardigheid opleiding. Dan gaan we je opleiding binnen 4 maanden na inschrijving starten.

Zijn er nadelige zaken voor mij verbonden aan de STAP budget aanvraag?

Er zijn geen nadelige gevolgen, je loopt ook geen enkel risico! Je STAP-inschrijving wordt pas definitief zodra het STAP-budget door UWV is toegekend. Wordt je subsidieaanvraag niet goedgekeurd? Dan vervalt je inschrijving automatisch. Je loopt dus geen enkel risico. Je hoeft niets te betalen of  terug te betalen. Ook je mogelijke uitkering loopt geen enkel gevaar.

Ben jij dé geschikte kandidaat voor de cursus digitale vaardigheden?

De opleiding is bestemd voor iedere volwassene in de leeftijd van 18 jaar tot 65 jaar, woonachtig in Nederland en in het bezit van een geldig Nederlands of Europees identiteitsbewijs  die zijn of haar algemene digitale- en computervaardigheden wil verbeteren. Let op de voorwaarden bij het STAP budget voor deelname of neem contact met ons op via: Helpdesk & Support – Digi Surfer of bel ons via 06-21 62 64 13.

Heb je nog meer vragen?

Heb je vragen over het STAP-budget? Bekijk dan op www.stapuwv.nl website en bezoek eventueel de veel gestelde vragen op www.stapuwv.nl/stap/p/faq voor alle voorwaarden en informatie over het STAP budget. Daarnaast kun je altijd contact met Digi Surfer opnemen via onze service pagina: Helpdesk & Support – Digi Surfer of via telefoon nummer 0031-6-21 62 64 13.