DiVa Cursus

Online leren met volledige docenten begeleiding 

Gedurende de gehele cursus (tot een jaar) begeleiden we je stap voor stap. We willen dat je veel vooruitgang boekt. Dat doen we op volgende manieren:

 1. Via het live Webinar zie je steeds je favoriete docent weer. De opgenomen DiVa cursus kun je steeds weer terugkijken, les voor les. 
 2. Tijdens de Digi Surfer livestream (online chat, meeting rooms of vragen uur) worden alle cursisten Tijdens de livestream kun je de moderator (docent) of elkaar vragen stellen, je kunt elkaar verder helpen op het gebied van digitale inclusie. In deze begeleide een virtuele ontmoetingsplek maak je kennis met gelijkgezinden met dezelfde uitdaging.
 3. Via het YouTube kanaal van Digi Surfer brengen we je alle tips en tricks bij.

Nieuwe onderwerpen speciaal voor jou

Periodiek worden nieuwe modules aan de cursus toegevoegd. Er kan bijvoorbeeld een behoefte ontstaan aan een extra module “digitaal belasting aangifte doen” of “subsidie aanvragen”. Als cursist heb je daar invloed op door in de live feeds je wensen aan te geven.

Het doel van de digitale vaardigheden (DiVa) cursus

Aan het eind van onze cursus beschik je over de vaardigheden om zelfstandig online door te kunnen leren en beschik je over een goed niveau van digitale vaardigheid. Met de opleiding kun je actiever participeren in de maatschappij. Je bent beter zelfvoorzienend in het digitaal domein en je hebt de vaardigheid om digitaal te kunnen solliciteren. Op deze manier helpen we je voor te bereiden om te participeren in de arbeidsmarkt.

Om er zorg voor te dragen dat je de opgedane kennis niet vergeet, geven we je bij elke DiVa cursus een unieke inlogcode die je gedurende 1 jaar direct toegang geeft tot de online DIVA cursus. Je kunt op deze manier alle lessen in je eigen tijd en tempo nog eens herhalen.

Naast zelfstudie, kun je ook gedurende het jaar deelnemen aan het online Webinar onder leiding van een docent die online les geeft. Je kunt verder ook de live stream bezoeken, waar je gericht vragen kunt stelen aan de docent. Daarnaast zijn alle lessen op het YouTube kanaal te zien voor herhaling en oefening. Op deze manier helpen we je steeds verder op de digitale snelweg!

De opleiding is bestemd voor iedere volwassene in de leeftijd van 18 jaar en ouder die zijn of haar algemene digitale- en computervaardigheden wil verbeteren en voor de cursus digitale vaardigheden is geen specifieke vooropleiding vereist.

Onderwerpen in de DIVA cursus

 

De cursus behandelt vier (4) hoofdonderwerpen met ieder twee (2) thema’s. De acht lessen die daaruit volgen brengt je naar een goed basis niveau van digitale vaardigheid. Het cursus materiaal is zo samengesteld dat iedereen de cursus kan volgen. Met illustraties en animaties wordt je bij de hand genomen om (met je eigen cursuslaptop) aan de slag te gaan. We behandelen relevante thema’s als DigiD en overheid, cyber security (phishing, email), digitaal solliciteren en veilig shoppen op het internet. Daarnaast komen onderstaande onderwerpen aan de orde:

 • Laptop gebruik: Laptop opladen, openklappen en aanzetten, gedragsregels over laptop gebruik, touchpad gebruiken.
 • Ethernet: Wifi netwerken zoeken en verbinding maken en verbreken. Het verschil tussen open en gesloten netwerk kennen, wachtwoorden invullen, netwerk naam en wachtwoord vinden.
 • Internet: Basis functionaliteit browser (Chrome), zoekopdrachten bij zoekmachine uitvoeren, informatie opzoeken, dataverzameling, sleutelwoorden begrijpen, op websites navigeren, website (Google) formulieren invullen, veel gebruikte websites kennen, met DigiD inloggen.
 • Social media: Weten wat een profiel is en het bereik van sociale media begrijpen, cookies begrijpen, YouTube (kids) kennen, van YouTube tutorials leren, facebook en Instagram openen.
 • Veiligheid: Virus herkennen en voorkomen, anti-virus software kennen en anti-virus scan uitvoeren. Phishing kennen en herkennen, gekleurd- en nepnieuws herkennen en de  intentie achter media kunnen inzien, reclame kunnen herkennen.
 • Email: Gmail kennen en openen, gegevens invullen, sleutel metafoor begrijpen, veilig account en wachtwoord en aanmaken, E-mail versturen, ontvangen, openen; bijlage toevoegen en openen.
 • Software: Met het startmenu om gaan, vensters afsluiten, in grootte veranderen, minimaliseren en met meerdere vensters tegelijk werken. Libre Office opstarten, berichten en brieven schrijven, mappen structuur begrijpen.
 • Solliciteren: Leren hoe je op via internet websites vacatures kunt vinden, inloggen, opslaan en favoriet maken, hoe je daarop kunt reageren en direct kunt solliciteren via invul formulieren en het uploaden van (persoonlijke) gegevens.

Taalloze cursus

De Diva cursus op het Diva Live portaal is in vele talen beschikbaar. Elke periode worden er talen aan toegevoegd. Je kunt dus je eigen taal kiezen. Wil je liever niet lezen? Geen nood. Dan kun je in je eigen taal de docent horen spreken. Zo mis je niets.

Diploma

Bij goed gevolg ontvang je een certificaat ”Digitale vaardigheden”.

Heb je vragen over de DiVa-cursus? Bekijk dan onze FAQ of neem contact met ons op!

Aan de slag?

Stuur hier je bericht

12 + 8 =